Efeler Ligi’nin ekipleri genç oyuncularının deneyim kazanması için pilot takımlar kuruyorlar ya da alt liglerdeki kulüplerle anlaşıp toplu kiralık sözleşmeler yaparak voleybolcularının profesyonel liglerde mücadele etmesini sağlıyorlar. Bunlar ligin köklü takımlarının neredeyse tamamının yaptığı, alışkın olduğumuz uygulamalar. Geçtiğimiz günlerde İnegöl Belediyespor ve Tokat Belediye Plevnespor’da pilot takımlar kurdu. Genç oyunculardan kurulu bu kadrolar Voleybol Erkekler 2. Ligi’nde (eski adıyla 3. Lig) mücadele edecek. İnegöl’ün yeni takımının tam ismi “Oylat Kaplıcaları İnegöl Belediyespor” olurken Tokat temsilcisinin ise ismi değişmedi. İki kulübün bu hamlesi üzerine ayrıca konuşulması gereken bir konu.
Tokat ve İnegöl’e özellikle vurgu yapmamın birkaç sebebi var. İlk sebep oyuncu havuzu meselesi. Bu Anadolu temsilcileri büyük şehirlerin takımları kadar kaliteli oyuncu havuzuna sahip olamıyorlar. Çünkü altyapı için transferler yapmayı pek tercih etmiyorlar. Yalnız kentte yaşayan gençlerle yola çıkmak istiyorlar. Dolayısıyla da geniş oyuncu grubu içerisinden seçim yapamıyorlar ve sınırlı bir rekabet ortamı oluyor. Sonucunda da altyapının oyuncu kalitesinde Ziraat Bankası, Fenerbahçe gibi büyük şehir takımları yakalanamıyor. Rekabet eksikliği oynanacak lig maçlarında kapatılabilir. Pilot takım bunun için iyi bir fırsat.
Tokat ve İnegöl’ün ayrıca ele almayı gerektiren bir diğer neden oynanan maç sayısı. İstanbul ve Ankara’da altyapı turnuvaları mahalli lig usulüne göre düzenleniyor. Bu sayede takımlar Türkiye şampiyonalarına gitmeden önce çok sayıda karşılaşma oynayarak iyi bir uyum yakalama şansına sahip oluyorlar. Genç oyuncular bu maçlarda tecrübe de kazanıyorlar. Yani şehirde bulunan takım sayısı çok önemli. İnegöl’ün özellikle de Tokat’ın maç sayısı konusunda dezavantajı bulunuyor. Tokat’taki takım sayısı İstanbul ve Ankara ile kıyaslanamayacak düzeyde. Somut bir veri ile desteklemek gerekirse Plevne’nin minik takımının geçtiğimiz sezon Festival Voleybol Minikler Türkiye Şampiyonası’na gitmeden önce sadece iki resmi müsabakaya çıkmış olmasından bahsedilebilir. Yaşları itibariyle zaten son derece deneyimsiz olan bu oyuncular bir de neredeyse hiç resmi maç oynamadan bir turnuvaya katılmışlar. Sonuç elbette hüsran olmuş. İşte yukarıda bahsettiğimiz handikaplardan dolayı kurulan bu yeni pilot takımlar çok büyük eksiklikleri kapatacaklar. Sezonluk maç sayısının artması Tokat ve İnegöl altyapılarının başarılarını artıracaktır. Buna ek olarak rakiplerin tecrübeli oyunculardan oluşan lig takımları olduğunu da söylemek lazım. Gençler, deneyimli ağabeyleriyle karşılaştıkça gözle görülür bir gelişim göstereceklerdir.
Daha önce ligin rengi olacağını ifade ettiğimiz bu iki ekip pilot takım hamlesiyle de takdir edilesi bir işe imza attılar. Bu iş gösteriyor ki yöneticiler günü kurtarmak adına bir çabaya girmeyip özenli ve uzun soluklu yatırımlar yapıyorlar. İşte sizlere ülkemizdeki voleybolun geleceği adına umutlu olmak için bir sebep daha.