Solhan’da neler oldu?

Geçen Pazar günü Türkiye Erkekler Voleybol 1. Ligi B Grubu 19. hafta maçında Solhanspor ile Tokat Belediye Plevne arasında oynanan maçla alakalı yetkili ağızların yaptığı resmi açıklamaların dışında bir değerlendirmede bulunma ihtiyacı hissettim. Öncelikle kesin olan yargımı belirtip daha sonra sorumlulardan bahsedeceğim. Ortada büyük ihmaller sonucu yaşanan ciddi bir şiddet olayı var. Sorumlular cezasını bulmalı, yaşananalar söylemlerle yumuşatılmamalı ve olayın üzeri örtülmemeli. Tüm bunlarla birlikte şunu da eklemem gerekiyor ki bu berbat hadiseyi tamamen bir şehirle ve o şehrin insanlarıyla bağdaştırmamak gerekir. Yani topyekûn bir Solhan-Tokat sorunu haline getirilmemeli.

Yaşananları detaylarıyla anlatmaya gerek yok. Fakat ortada seyircilerin sahaya indiği ve bunun güvenlik güçleri tarafından da engellenemediği gibi bir gerçek var. Tokatlı voleybolcuların ve teknik heyetin taciz edilmesi, fiziksel şiddet görmesi ve saatlerce salonda mahsur kalması gibi kesinlikle kabul edilemeyecek hadiseler yaşanmış. Hassasiyetin ve kaygının sporcu sağlığından kişinin can güvenliğine düşmüş olduğu bir noktadayız. Çok daha ağır bir tablo ile karşı karşıya kalsaydık bunun hesabını kimse veremezdi. Peki, bu vahim hadisenin sorumluları kim? İşte sıralı tam liste:

  • Türkiye Voleybol Federasyonu

Fiziki şartları resmi müsabaka oynamaya kesinlikle uygun olmayan bir salona Federasyon’un onay vermesi (iki senedir benzer olayların yaşandığı bir yerden bahsediyorum) olaya davetiye çıkarmaktır.

  • Solhansporlu yöneticiler

Kapasitesinin çok çok üstünde seyirciyi oraya almak büyük bir hatadır. Zaten tribünün saha kenarına neredeyse bitişik olduğu bir ortamda bir de bu şekilde yanlış bir uygulama kelimenin tam anlamıyla bile bile lades durumudur. Krizi yönetme konusundaki basiretsizliklerini de eklemeden geçemeyeceğim.

  • Solhan emniyeti

Salondaki seyirci sayısına oranla çok düşük sayıda polisin görevli olması gerçekten anlaşılabilir değil. Çok daha sıkı önlemler alınması gerekiyordu.

  • Karşılaşmanın hakemi

Olaylar bu denli sıkıntılı bir noktaya tırmanmadan maçı tatil etmesi gerekirdi. Zaten galeyana gelmiş seyirci bir de hakemin soyunma odasına yönelmesiyle iyice çığırından çıktı.

***

Yukarda da belirttiğim gibi bu holiganlığı bütün seyircilere yüklemek yanlış olacaktır. Yaşananlar sırasında Belediye Plevnespor personeline yardımcı olan Solhanlı izleyiciler olduğunu da öğrendim. Amacı voleybol izlemek olan kişilerle fanatizm peşinde olanları keskin bir çizgiyle ayırıyorum.

Gerekli yaptırımlar uygulanmalı. Değerlendirme yapılırken hem karşı karşıya kalınan vicdan    yoksunluğu ve akıl tutulması hem de bu kulübün varlığının şehir adına önemi göz önünde bulundurulmalı. Anahtar kelimelerin hakkaniyet ve sağduyu olduğunu düşünüyorum. Gerekenin yapılacağına dair inancımı koruyor olmakla birlikte gelişmeleri de yakından takip edeceğim.

Rekabeti, kaliteyi ve voleybolun güzelliklerini anlatmayı ümit ettiğim yazılarda görüşmek üzere.

 

Son Yazılar

Voleybol ağırlıklı güncel spor yazıları yazıyor. Marmara Üniversitesi'nde Spor Yönetim Bilimleri Yüksek Lisans eğitimi alıyor. Çeşitli spor kanallarında voleybol maçları anlatıyor.