On dakikada Türkiye’yi çöpten temizleyebiliriz

Sadece on dakikamızı ayırarak, Türkiye’yi bir ayda temiz bir yer haline getirebilir miyiz?

Bu günlerde Pokemon GO diye bir oyun çıktı. İyi taraflarından bakalım: İnsanlar sokağa indi yürüyüş yaparak spor yaptılar. Daha önce görmedikleri yerlere gittiler böylece görsel hafızaları arttı, yeni deneyimler edindiler, belki birileriyle tanıştılar… Peki, aynı iradeyi çöpler için de gösterebilir miyiz?

*

Bir ay sokaklarda olsak ve her yeri temizlesek demiyorum, sadece her gün on tane çöpü yerden alıp çöp kovasına atsak ne olur?  Sadece bir ay ve sadece on tane çöp.

*

Ülke olarak seksen milyona yakın nüfusumuz var.  Bir ay boyunca her gün on tane çöp alsak yerden, günde bir milyara yakın çöp toplamış oluruz. Ve bir ay sonunda da otuz milyara yakın çöp toplanması anlamına gelir bu.  Türkiye’yi çöpten temizlemiş olmaz mıyız?

Peki, on tane çöpü yerden almanın zorlukları, zararları ya da iş yükü nedir?

Eliniz kirlenir. Ama eve gelince elinizi yıkarsınız hatta bu iyi bir şeydir. Sokağa çıkmayacaktınız ama sokağa çıkacaksınız ve spor yapmış olacaksınız. Zamansal olarak kaybımız nedir peki? Hayatımızdan on dakikamızı ayırmış olacağız. Bu kadar yorucu mu bu dediğim şey. Uygulanması ütopik gelebilir ve evet öyle de. Ama uygulanması ve olabilitesi çok yüksek. Maddi bir girdisi yok ve her hangi bir zorluluğu yok. Sadece ortak bir bilinç ve irade gerekiyor.

Mademki bu bir ütopya, o zaman hayal edelim.

Düşünün, devlet büyüklerimiz çıkıp, 3 çocuk görevini bir ay erteleyerek yerine her gün on tane çöp toplayacaksınız görevini veriyor. Her yere afişler asılıyor ‘’Türkiye her gün on tane çöp topluyor’’diye, ama afişlerin geri toplanması şartıyla. En yetkili kişilerimiz ilk gün televizyondan canlı yayında sokağa çıkıp, elindeki çöp poşetine on tane çöp atıyor ve ‘’şimdi sıra sizde, toplayın’’ diyor.  Millet sokaklara iniyor ve çöp nöbeti başlıyor her yerde. Her yer tertemiz oluyor bir ay sonra.  Bütün Dünya bundan ilham alıp aynı şeyi uyguluyor kendi ülkesinde. Ne kadar da çevreci bir ülke olduğumuz anlaşılıyor. Belki de o gün ‘’Dünya çöp ile mücadele günü’’ ilan ediliyor.

*

Ülke olarak oluşan bu birlik duygusu ortak bir amaç için bir araya gelebilmeyi öğretiyor bize. O gün hasta mısınız, bir arkadaşınıza ya da aileden birisine ‘’benimkileri de toplar mısın’’ diyorsunuz. Facebook, İnstegram, Snapchat gibi sosyal platformlarda ’’çöp toplarken biz’’ ya da çöp toplarken ki videolarınızı atıyorsunuz. Twitter’ın gündem bölümünde  ‘’Yine çok yorulduk’’ hashtagları açılıyor mesela. Bu bir ütopyaydı hayalini kurduk şimdi gerçek dünyaya gelelim.

*

Bunu uygulamak gerçekten hiç zor değil. Ben yıllardır bunu yapıyorum. Bir gün bunu yapacağımıza inanıyorum. Madem daha ülke olarak günü gelmemişse bu projenin, o zaman sadece kendimiz yapalım.  Devrim kişinin kendisinde başlar.

 

Fotoğraf: http://www.mistikalem.com/file/news/default/kadinlar-en-cok-neyi-cope-atmak-istiyor-11877.png

Son Yazılar

Ümit Burgu Yazar:

Ege Üniversitesi Coğrafya Bölümünden 2015 yılında mezun oldu. Aynı yıl 9 Eylül Üniversitesinde Pedagojik Formasyon eğitimini aldı. Şu anda Coğrafya Öğretmeni olarak çalışmakta.