Bir yıl önce kişisel gelişim adına Zinciri Kırma! tekniğini uygulayarak “Ayda üç yazı yazıp bir yıl sonunda 36 yazı yazmam gerek” seklinde düşünerek köşe yazısı formatında yazmaya başladım.
Bu yazıyla 38. yazımı yayımlıyorum ve bir yılım doldu. Bir yazımı ise çeşitli nedenlerle kaldırdım.
Başladığımda “köşe yazarlığı nasıl olmalı?” diye kaynaklar okumaya başlamıştım, fakat kaynaklar kısıtlıydı. Bu süre zarfında öğrendiğim bilgiler ve edindiğim deneyimlerle bir nebze olsun içerik sunması adına bu yazıyı kaleme alıyorum. Bu nedenle bu yazıyı kitabi bir bilgi olarak sunuyorum.
Yazarlığın Kişisel Katkıları
Öncelikli olarak medyanın içinde olduğunuzdan doğru bilgi kanallarını, bilgi edinmeyi ve bilgi oluşturmayı öğreniyorsunuz.
Düşüncelerinizi yazıya aktardığınızdan düşünceleriniz daha sade ve derli-toplu oluyor. Kendinizi daha iyi ifade edebiliyorsunuz. Sistemli oluyorsunuz ve eleştirel bakışınız artıyor.
“Hayata pragmatist bakıyorum” diyorsanız da bu kısmı şöyle anlatmakta yarar var: Yazarken, anlatım bozukluğu, noktalama, yazım yanlışı gibi Türkçe’yi doğru kullanma bilginiz artıyor. Yazı yazıp bunu bir düzen içerisinde yaptığınızdan okuduğunu anlama, anlatım akışı sıralanması, anlatımı bozan cümle, paragraftan çıkarılacak veya çıkarılamayacak anlam gibi konuları somut bir şekilde deneyimliyor ve öğreniyorsunuz.
Bir yerden tanıdık geldi mi bu kazanımlar?
ÖNERİLER
Niceliksel:
Detaya inmekten ziyade konunun ana hatlarını vermeye çalışın. Bu nedenle 300 kelimeden az 500 kelimeden fazla yazmamaya çalışın. Bu süre zarfında ise birçok yazı okuyup yazarları incelediğimde en ideal kelime sayısının 400 kelime olduğuna kanaat getirdim…
Niteliksel:
Birçok öneride bulunulabilir, bazılarını sıralayalım…
Yanlış yapmaktan çekinmeyin. Başlarda çok hevesli olabilirsiniz ama bunu belli bir plan çevresine oturtun ki devamı gelebilsin. Yazınızı tekrar tekrar inceleyin, yanlışlarınızı düzeltin. İlk altı ayı bir eğitim gibi görün. Bir bilgiye bir kaç yerden bakıp emin olun. Teyit.org, Doğruluk payı gibi platformlar bu mantıkla çalışır ve işinize yarar. Kaynak göstermekten çekinmeyin böylece telif hakkı sorununa takılmazsınız. Bir kanun veya resmi gazeteden bir bilgi ekleyecekseniz orijinal metne bakmayı unutmayın. Ve unutmayın ki iyi olmaya doğru siz de öğreniyorsunuz.
Yazarlığın Nicelik Parametresi
Nicelik boyutu nitelik boyutunu geliştirdiğinden önemlidir. Bu nedenle bu konu üzerinde çok duruyorum. Ve size kendi oluşturduğum bir ölçeklendirmeyi paylaşmak isterim.
Yazarlığı üç kategoriye ayırıyorum: Amatör yazarlık, yazarlık, profesyonel yazarlık. Bu ölçeği süreklilik ve yazı sayısına göre belirliyorum.
1-Amatör Yazarlık:
Bir yıl süreklilikle ayda üç yazı ortalamasıyla 36 yazı yazmak.
2-Yazarlık:
Amatör yazarlık aşamasını geçip hala yazıyor, amatörlükteki yazılarınızda dahil 100 yazınızı ve iki yılınızı doldurana kadar bunu yaptığınız kısımdır.
3-Profesyonel Yazarlık:
İki yılınızı doldurmuş 100. yazınızı yayımlamışsınız ve devam etmek istiyorsunuz. Artık profesyonel yazarsınızdır. Ekonomik olarak da bu işi yapıyor olabilirsiniz.
Yazarlık sürecini layıkıyla tamamlamak için şöyle bir bakışım var: İlk yıl sizin için, sonraki yıl siz ve başkaları için, diğer yıl ise başkaları için yazın…